De essentie van coaching is zelfkennis

None

Leren leren” is een centraal begrip in coaching: de coach vertelt mensen niet hoe ze een probleem moeten oplossen, maar hij  leert hen zelf de oplossingen te vinden in een interactief proces. Net zoals in de sport, gaat de coach niet zelf op het veld staan, maar laat hij zijn spelers zelf het spel spelen, terwijl hij aan de zijlaan blijft staan.  

Het uitgangspunt bij coaching is dat de coachee zelf de expert is van zijn vraagstuk. De coach is vooral iemand die samen met de coachee op onderzoek uitgaat. Als coach zijn we overtuigd dat de coachee op zijn of haar coachingvraag zelf het beste antwoord heeft. In coaching staat de gelijkwaardigheid tussen de coach en de coachee centraal.

Onze aanpak om tot zelfsturing te komen:

Bij de opstart van een coachopdracht proberen wij steeds te peilen naar de 'waarden en normen' van de coachee ('de waarden en normen' die we tijdens onze opvoeding hebben meegekregen en die wij ook willen doorgeven aan anderen).

Als tweede punt vertrekken wij  vanuit de wereldberoemde slogan van Johan Cruijff: "ieder voordeel hebt zijn nadeel" waarna wij de overstap maken naar de KERNKWADRANTEN van Daniël Ofman. Wanneer je dit goed aanwendt, besef je dat de mensen die op je allergie zitten, kwaliteiten hebben die je uitdagingen zijn.

In een volgende fase bekijken wij het afgewerkte assessment of development en vergelijken wij dit met het MBTI-type van de coachee…

Na deze grondige zelfherkenning starten wij met het werken rond de coachvraag en focussen wij ons ook op de sterktes van de coachee.

Het is immers niet de bedoeling om in een coaching alles in te zetten op ontwikkelpunten zodat men uit balans geraakt en de sterktes als het ware op de achtergrond verzeild geraken.

Veel succes. 

blog comments powered by Disqus